5 basis regels voor een goede hormoonbalans, meer energie en een slanke lijn.

15 april, 19:21

1. Eet veel groenten Wist je dat de gemiddelde Nederlander maar 145 gram groenten eet. Groenten zijn de basis voor een gezond voedingspatroon en hormonale balans. Streef naar 300-400 gram per dag en liefst 5 verschillende soorten en in alle kleuren. Dit lijkt misschien veel maar verdeel ze over elke maaltijd en evt tussendoor. - de vezels zijn goed voor je darmflora en stabiliseren je bloedsuikerspiegel - chlorofyl in groene bladgroenten ondersteunt je lever bij ontgiften - groenten van de familie kruisbloemigen ( spruitjes, rode kool, rucola, waterkers) helpen je lever oestrogeen op een goede manier afbreken. - zijn rijk aan vitamine en mineralen - bevatten weinig calorieën

2. Gebruik geen pakjes en zakjes

Ga uit van pure en onbewerkte voeding. Je wil je lichaam voeden ipv vullen! Fabrieksvoeding zit vol met ongewenste stoffen zoals E-nummers, zoetstoffen, smaakversterkers, suikers etc. Allemaal stoffen die je hormonen uit balans brengen en het honger en verzadigingsgevoel verstoren.

3. Eet zoveel mogelijk gluten en zuivelvrij

Veel mensen reageren hier op. Veel mensen eten dagelijks te veel van deze producten en ervaren hierdoor darmklachten, huidklachten, luchtwegproblemen, vermoeidheid en ontstekingen. Schrap ze beide (tijdelijk) uit je voeding en kijk wat het met je doet.

4. Schrap geraffineerde suikers en snelle koolhydraten

Bijna alle bewerkte voeding bevat suiker en zo krijgen we ongemerkt veel binnen. Suikers veroorzaken bloedsuikerdips waardoor wij ons erg moe kunnen voelen. Koolhydraten maken deel uit van een gezond voedingspatroon maar in het westerse voedingspatroon bestaan maaltijden voor het grootste deel uit koolhydraten terwijl veel mensen een zittend beroep hebben en in hun vrije tijd ook weinig actief zijn. Al die suikers en koolhydraten worden dus niet gebruikt en opgeslagen als vet!

5. Eet 3 maaltijden per dag

Het is een misverstand dat je de hele dag moet 'grazen' om je stofwisseling op gang te houden. Een stabiele bloedsuiker is belangrijk voor een voor hormonale balans. Maak maaltijden vullend en beperk je tot 1 tussendoortje per dag.