Hoe verhoog je jou weerstand?

19 maart 2020, 08:14

We weten allemaal dat het hebben van een goede weerstand, ook wel bekend als immuunsysteem, belangrijk is voor onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat als je een virus te pakken hebt, de kans dat je er minder ziek van wordt groter is. Nu in deze tijd met alle zorgen om het Corona virus is het verstandig om je immuunsysteem sterk te houden. Maar hoe kan je dat nu precies doen?

Ons immuunsysteem beschermt je tegen ongewenste indringers van buiten. Hoe sterker dit systeem is hoe beter het virussen en bacteriën kan opruimen en hoe hoger je weerstand dan is. Een belangrijk deel van dit immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat de darmen ons tweede brein zijn. Hierdoor zijn er dan ook vele aanwijzingen dat een verstoord immuunsysteem kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten zoals vermoeidheid, angst, depressie. Aan de andere kant kan je immuunsysteem ook verzwakken door psychische klachten.

Factoren die je immuunsysteem verzwakken zijn:

- Stress

- Slechte voeding (veel suikers)

- Te weinig slaap

- Te weinig ontspanning

Wat kan je doen om je weerstand (immuunsysteem ) te boosten?

Zorg voor zo min mogelijk stress, pak je ontspanning, zorg voor een goede nachtrust, eet gezond en vul vitaminen en mineralen aan in de vorm van suppletie.

Voeding is enorm belangrijk! Met de volgende tips kan je direct beginnen met het versterken van je immuunsysteem.

- Eet voldoende groenten en fruit. Deze leveren vitaminen en mineralen die de weerstand ondersteunen. Eet fruit wel in zijn geheel, zo krijg je ook de vezels binnen. Vezels zijn belangrijk, ze zorgen mede voor een gezonde darmflora en daarmee een sterk immuunsysteem. Kies bij groenten en fruit voor de verse onbespoten variant. Vindt je het lastig om voldoende groenten en fruit binnen te krijgen maak dan een groene smoothie van groenten en 1-2 stukken fruit.

- Voeg vette vis en noten toe aan je voedingspatroon. Gezonde vetten bevatten veel vetoplosbare vitaminen. Vitaminen A en D uit vette vis helpen je immuunsysteem te versterken.

- Eet puur en onbewerkt en zorg dat jij je lichaam voed ipv vult. Geraffineerde suikers werken onstekingsbevorderend en verzwakken dus je immuunsysteem. Zorg voor kleur op je bord! Alle verschillende soorten kleuren uit groenten en fruit bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Veel kleur is veel variatie! En kies voor seizoensproducten, de natuur heeft het zo geregeld dat die precies bevatten wat je weerstand in dat seizoen nodig heeft.

- Drink voldoende water!! Minimaal 2 liter per dag. Drink een half uur voor en na het eten niet. Dit kan je spijsvertering verstoren.

-Gebufferde Vitamine C: Vitamine C ondersteunt de productie en de functie van witte bloedcellen en daarmee het immuunsysteem. In deze vorm zijn antioxidanten toegevoegd die ons beschermen tegen vrije radicalen.

- Zwarte bes extract (Ribus Nigrum): deze bes bevat veel antioxidanten, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Kortom een echte oppepper voor je immuunsysteem! Ook verzacht deze tinctuur de keel en luchtwegen!

- Zink methionine en koper: zink is het belangrijkste spoorelement voor ons lichaam en ondersteunt ons immuunsysteem.

- S-Acetyl-L- Glutation: een sterk antioxidant die de strijd tegen radicalen aangaat.

- En natuurlijk een goed opneembare multi, Corona of niet deze hoort er bij!