Tips voor een goede spijsvertering.

19 december 2019, 08:43

Overgewicht door een slechte spijsvertering het kan! Spijsvertering, het verteren van de spijzen die we eten oftewel voedselvertering. De spijsvertering is een samenwerking van drie regelsystemen: - de lever - het maag-darmkanaal - de bijnieren. Een slechte spijsvertering kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk hierbij aan een hogere vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten en vermoeidheid. Een gezonde darm daarentegen, stimuleert een hogere fysieke en psychische weerstand. 💪🏻🧠 Waarom is dit nou zo belangrijk? Onze lichaamscellen moeten energie verbranden en daarmee allerlei processen in gang houden. Energie halen we uit voedingsstoffen en om die bij de cellen te krijgen hebben we een goede darmwerking nodig. Onze darmen moeten deze voeding opnemen. Als er ergens in de vertering iets mis gaat dan worden er ook minder voedingsstoffen opgenomen. Dit kan lijden tot verschillende klachten zoals weinig energie, darmklachten, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en dus ook niet kunnen afvallen. In de praktijk zie ik veel darmproblemen, vaak word het als normaal beschouwd maar het is niet normaal als je maar eens in de drie dagen ontlasting hebt of vaak buikpijn hebt. Ook zie je dat als de voedselvertering goed verloopt mensen veel makkelijker afvallen. Wat is nu een goede spijsvertering? Hoe ziet normale ontlasting eruit? Je ontlasting is goed als het een vaste vorm heeft, je geen toiletpapier nodig hebt en geen toiletborstel.

Hieronder een aantal tips voor een gezonde spijsvertering:

1. Kauwen

Wist je dat de vertering van voedsel al in je mond begint? In je mond word speeksel aangemaakt en speeksel zorgt ervoor dat de koolhydraten verteerd worden. Kauwen is dus van groot belang om voldoende speeksel door het voedsel te vermengen op deze manier kan je darm het beter opnemen, 20 tot 30 keer kauwen is goed.

2. Rest en Digest

Als je de tijd neemt en je gaat ontspannen eten dan loopt je spijsvertering beter. Neem minimaal 20 minuten de tijd voor je maaltijd. Je eet ook minder als je rustig eet.

3. Drink water

Water drinken is heel noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Je ontlasting krijgt hierdoor een goede consistentie. Is de consistentie te droog dan is het moeilijker om te ontlasten. Bij het drinken van voldoende water zorg je tevens dat afvalstoffen worden afgevoerd. Drink een half uur voor, tijdens en een half uur na de maaltijd geen water of andere dranken. Het maagzuur is voldoende om het werk te kunnen doen. Heb je last van brandend maagzuur dan kan het zo zijn dat je te weinig maagzuur hebt in plaats van te veel. Probeer dagelijks minimaal 1.5 liter water te drinken per dag.

4. Eet vezels

Groenten en fruit maar ook kruiden bevatten veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat je darmen actief blijven en zijn de leefomgeving van onze darmbacterien . Vezels geven je ook een vol gevoel en in de ochtend brengen ze je darmen op gang.

5. Gezondgewicht

Overgewicht is niet goed voor de spijsvertering. Net als ondergewicht overigens. Overgewicht kan leiden tot allerlei kwalen en ziekten, denk aan galstenen maar ook darmkanker bijvoorbeeld. Suikers, zuivel en gluten kun je beter zoveel mogelijk laten staan. Je darmwand kan worden aangetast door deze voedingsstoffen waardoor de gezonde voedingsstoffen minder goed of in sommige gevallen helemaal niet meer kunnen worden opgenomen. Hierdoor ontstaan tekorten. Ook als je geen klachten hebt is het toch mogelijk dat je gevoelig bent voor deze voedingsstoffen en voedingsstoffen dan ook niet of minder worden opgenomen.

6. Bewegen

Door voldoende te bewegen kunnen de darmen beter hun werk doen. Het bevordert de spijsvertering en dus ook de stoelgang. Na het eten even 30 minuten wandelen doet wonderen. Een inactief leven geeft sowieso een verhoogde kans op allerlei ziekten en aandoeningen.

7. Vermijd stress

Stress zorgt ervoor dat je spijsvertering trager verloopt. Je lichaam heeft de energie dan nodig om met de stress om te gaan. Stress zorgt voor darmklachten en obstipatie.

Probeer tijdens het eten een rust moment te creëren, kauw goed en zorg voor een ontspannen houding. Praat over leuke dingen die je beleefd hebt. Heb aandacht voor het eten, eet niet in de auto of tijdens een andere activiteit.

Al deze tips behandelen we ook in praktijk en daar gaan we dan samen mee aan de slag.